15 juni 2017
Frankrijk
a
A
Dag 17: Bergouey - Saint-Jean-Pied-de-Port 48 km
Na een prima nachtrust in de gite bij het gemeentehuis van Bergeouy stond vandaag de laatste rit op Franse bodem gepland. We hadden een goed ontbijt samengesteld, want er stonden toch enkele stevige klimmetjes op het programma. Het weer viel overigens wel tegen, er was nog geen zon, erg bewolkt, grauw en grijs en er leek een enkele regendruppel te vallen. We vertrokken toch om 9.30 uur. Maar het was wel fris zonder jas.
De eerste kilometers liepen gesmeerd, voornamelijk dalen en weinig glooiïng. Dus de gemiddelde snelheid lag hoog tussen de velden en landerijen door. Om 10.30 uur, aangekomen in St. Palais, konden we niet echt verder i.v.m. een file door wegwerkzaamheden. Dus tijd voor koffie, en die smaakte als vanouds lekker. Verder ook fruit, fris en broodjes ingeslagen om de rest van de dag te overleven.
Net buiten St. Palais begon de eerste klim en die loog er niet om 5 – 7% stijging. En natuurlijk, na iedere stijging volgt ook een afdaling, die stond omschreven als steile daling. We raasden bepaalde stukken met meer dan 50 km naar beneden. Toch even opletten met een volbepakte fiets. Even later vervolgden we de weg via de snelweg langs Harambels en dat was een lang gevaarlijk stuk met wederom een vervelende klim. Halverwege hebben we even een babbeltje gemaakt met een Franse wandelaar. Het bleef een gevarieerde omgeving met prachtige uitzichten over de dalen en bergen. Het uitzicht naar boven zag er niet vrolijk uit, het bleef donker en de damp trok vanaf de weilanden en bomen hoog op. Tijdens de laatste 10 km heeft het zelfs nog lichtjes geregend.
Nog een afslag via St. Jean-le-Vieux, een steil klimmetje en het centrum van St. Jean was bereikt. Daar hadden we vooraf al een overnachting geregeld, omdat mijn vrouw en familie, zoals bekend, zouden aansluiten. Precies half drie zaten Eric en ik vlak bij ons hotel op het terras met ons welverdiende pilsje. Hiermee was onze eerste doelstelling – St. Pied bereiken op 15 juni – behaald. Mede dank zij Eric hebben we deze laatste dagen gezellig gefietst hebben en leuke avonden doorgebracht.
Ondertussen was ons team compleet, hebben we in het hotel ingecheckt, koffers uitgepakt, gedouched en zijn we de stad gaan bezichtigen. Opvallend waren de grote aantallen pelgrimgangers, fietsers en wandelaars, en de talrijke gites en/of refuges om te overnachten. Nu zie je pas de echte de echte Caminogangers voor de dag komen. Nu voorbereiden op de zware etappe van morgen in Spanje.